For kr.- 2495 kan du få professionel arkitekt hjælp
Byg nyt hus og få det meste ud af byggebudgettet
Få inspiration til indretning af din tilbygning
Få kvalificeret hjælp til byggetilladelsen.
BESTIL TID

Dagslys


Dagslys gør dig glad - udnyt det!

Solen er vores primære lyskilde. En god udnyttelse af dagslys i din bolig øger værdien af dit hus og vil give dig glæde i mange forskellige hverdagssituationer. Med en omhyggelig planlægning kan du forstærke lysets potentiale samt mindske gener i din bolig. Gennemgå dagslyset i din bolig og overvej hvordan lyset kan optimeres. Se hvordan du forbedrer dagslys i dit hjem med vores trin-for-trin guide.

Dagslyset varierer meget i farve og intensitet og påvirkes af flere forskellige faktorer.  Når vi oplever dagslyset i et rum giver det os et automatisk pejlepunkt ift. årstiden, temperatur og generelle vejr forhold. Lyset er med til at forme vores rum samtidig med at det fortæller os om verdenen udenfor.

Dagslys i hjemmet består enten af direkte sollys, himmel- eller reflekteret lys. Sollys, også kaldet direkte solstråling, er den mest kraftige form for lys og når længst ind i rummet. Direkte sollys giver samtidig et varmetilskud til din bolig. Himmellys til gengæld giver et noget mere diffust og ensartet lys billede og er nok den form for dagslys vi bedst har mulighed for at udnytte i danske boliger. Himmellyset stammer fra hele den oplyste himmel og kan nemlig også udnyttes når der er overskyet. Reflekteret lys opleves, når de forskellige former for dagslys reflekteres fra nærliggende flader og videre ind i hjemmet. En stor mængde lys forsvinder før det når inde i huset, så virkningerne her er af mindre betydning. Vil du hjælpe det reflekterede lys på vej kunne du overveje at etablere et spejlbassin. 

Lysets positive virkning

Selvom vores lys opfattelse er subjektiv og varierer fra person til person, kan man dog tale om nogle generelle positive virkninger ved dagslys.

Fordele ved dagslys

  • Lysets skaber velvære.
  • Dagslys forebygger vinterdepression.
  • Dagslys giver tilskudsvarme til din bolig, og kan dermed spare udgiften til anden opvarmning.
  • Både direkte sollys samt himmellys skaber lys til arbejdspladser og diverse.
  • Lys hjælper på koncentrationen, så du kan arbejde effektivt.
  • Jo mere dagslys der er i din bolig, jo mindre er behovet for kunstlys. Altså kan du spare på elregningen vha. dagslyset.

Vær samtidig opmærksom på

At for meget direkte sollys kan overophede din bolig, og skabe et uhensigtsmæssigt indeklima. Udfordringen kan imødekommes på flere måder. F.eks. ved at skærme af for solen indefra vha. gardiner eller lameller – udefra bedre. Afskærmning udefra kan også afhjælpe reflekteret lys fra f.eks. naboens tag kan blænde, og skabe ubehag.
Et vinduesareal har et større varmetab end en isoleret ydervæg, og lukker mere varme ud af boligen pr. m2 end en væg. 

Regler og love omkring dagslys

I bygningsreglementet er der regler og love for hvor meget dagslys der skal være i beboelsesrum. Både for at sikre, at rummet bliver oplyst, men også for at sikre, at beboerne har udsigt til det, der er udenfor.

F.eks. skal glasarealet ved facadelys udgøre 10% af gulvarealet i beboelsesrum, mens det kun er nødvendigt med 7%, hvis lyset kommer fra ovenlys. Læs mere om kravene her. 

Den passive varme, der kommer fra sollys og dagslys kan bl.a. også regnes med i beregninger vedrørende energikravene for din bolig. Læs mere om energikravene her. 

Det er en balancegang at sikre så meget dagslys i boligen, som muligt, og samtidig undgå for meget varme fra det direkte sollys om sommeren, og holde på den i de kolde vintermåneder. Se hvordan dagslyset kan udnyttes med vores trin-for-trin guide.

Få professionel hjælp...

Famler du i mørket? Så få professionel arkitekthjælp til kun kr. 2495.-, ved at booke en tid her!
Forespørgsel
Send en forespørgsel – helt uforpligtende.
Cases
Projekter
Læs mere
Kurt Smedegaard Skjern
Læs mere
Arkitekten sikrede den bedste løsning
Læs mere