For kr.- 2495 kan du få professionel arkitekt hjælp
Byg nyt hus og få det meste ud af byggebudgettet
Få inspiration til indretning af din tilbygning
Få kvalificeret hjælp til byggetilladelsen.
BESTIL TID

Trin for trin-guide til dagslys


Placer vinduerne rigtigt

Dagslys samt sollys kommer ind gennem vinduer i facaden og/eller fra ovenlys. Placeringen af samme er vigtig i forhold til lysets effekt og funktion. Skal lyset fra øst strømme ind på kolde morgener, og bade soveværelset i lys og varme, eller mangler stuen et varmt og behageligt aftenlys fra vest? Placeringen af vinduet afhænger af funktionen og bør overvejes grundigt. Først og fremmest fra hvilket verdenshjørne dagslyset skal komme fra, men også om lyset skal strømme ind fra taget eller gennem facaden.

Flere muligheder med ovenlys

Generelt kan man sige, at der findes to grundlæggende principper, når du skal bestemme dig for, hvor ovenlyset skal placeres. Vil du have generel belysning eller en mere fokuseret belysning fra ovenlyset.

Den generelle belysning får du ved at placere ovenlyset umiddelbart midt i loftet i det rum, det drejer sig om. Det vil skabe en generel belysning af rummet uden at begrænse strømmen af lys til ét punkt eller sted.

Ønsker du en mere fokuseret belysning på f.eks. en arbejdsplads, kan ovenlyset placeres tættere på denne, så lyset rammer et mere fokuseret punkt i rummet. 

Find inspiration til dit ovenlys, ved at følge os på Pinterest!

Facadelys giver også udsigt

En åbning i facaden skaber en naturlig, glidende overgang fra inde- til udemiljø, og ikke mindst muligheden for en fantastisk udsigt. Facadelyset vil lyse et rum op indtil en bestemt dybde, hvor lyset ikke rækker længere. Her kunne der f.eks. anvendes et ovenlys som supplement til facadelyset. 

Farver og overflader påvirker lyset

Generelt kan man sige, at lyse, hårde overflader reflekterer lyset bedst. Det betyder, at lyset ikke blot kan optimeres ved hjælp af placeringen og typen af vinduet. Det betyder også meget, om lyset kastes rundt i hjemmet, eller om det bliver snuppet af et sort gulvtæppe, før det bliver reflekteret videre.

Møbler kan tage lyset

Tænk strategisk, når du placerer vinduet i din facade. Skal der stå et stort møbel i hjørnet af rummet, så lyset stoppes? Tegn rummet med den placering af vinduet, du har tænkt. Skitsér herefter lysets vej gennem rummet. Hvordan det reflekteres fra den ene væg til den anden osv. Tegn derefter møblerne ind, og undersøg, om nogle af dem forhindrer lysets vej. Måske kan vinduet i facaden hæves lidt, så lænestolen har plads. Eller reolen flyttes, så den ikke forhindrer lysets refleksion.

Lad os hjælpe dig på vej!

Er du blevet blændet af de mange muligheder og valg? Få klarhed og professionel hjælp, ved at booke din tid til kun kr. 2495.- her!
Forespørgsel
Send en forespørgsel – helt uforpligtende.
Cases
Projekter
Læs mere
Kurt Smedegaard Skjern
Læs mere
Arkitekten sikrede den bedste løsning
Læs mere