For kr.- 2495 kan du få professionel arkitekt hjælp
Byg nyt hus og få det meste ud af byggebudgettet
Få inspiration til indretning af din tilbygning
Få kvalificeret hjælp til byggetilladelsen.
BESTIL TID

Ombygning af parcelhus - Få mere dagslys i 70'er villaen


Gør det gamle typehus til en lys og trendy oase

Mange af os er vokset op i typehuse fra 60'erne og 70'erne – Nu ejer vi dem selv. Få inspiration til opdatering af stilen som rammer lige ind i tidens trend.

Typehuse fra 60'erne og 70'erne er i høj grad blevet moderne igen og rigtige mange danskere bor i parcelhuse fra netop den tid. Men selvom byggestilen er blevet moderne, er der særligt indendørs ofte brug for en række modifikationer i forhold til lys og indretning.

Derfor kunne mange af typehusene med det særprægede islæt, godt trænge til en kærlig hånd, for at opnå et look der matcher stilen i 2015 – Modifikationer, som samtidigt giver gode muligheder ofr at holde hånd i hanke med energiforbruget, da energiforbedringer rent byggeteknisk generelt er lette at omgås i et typehus fra 70’erne.

Baggrunden for moderniseringen vil dog ofte skulle findes i selve husets miljø, atmosfære og ikke mindst lysindfald. De mest almindelige opdateringer af de ældre typehuse kredser derfor om:

- Bedre lysindfald med ovenlysvinduer

- Optimal udnyttelse af ”pistol gangen”

- Nedbrydning af vægge og oprettelse af køkken/alrum

Tro mod stilen

I dag vil vi gerne have rumlige og lyse rum. Heldigvis er boligerne fra denne periode meget taknemlige at bygge om, hvilket mange da også har fået øjnene op for. Uden at gå på kompromis med 70'er stilen, er det nemlig muligt at lave en hel del ændringer der skaber et bedre og mere moderne indendørs miljø.

Inden du griber hammeren og banker hul i væggen – eller for den sags skyld ringer til håndværkerne, er det dog en god ide, at rådføre dig med en uafhængig ekspert, som kan visualisere de planlagte ændringer og deres konsekvenser.

Så meget lys som muligt

Kort fortalt handler det om at få så meget naturligt lys ind i boligen som muligt. Med den rigtige størrelse og placering af vinduer, kan man give boligen en helt ny og mere indbydende atmosfære. Du vil med fordel, samtidig kunne skifte de gamle termoruder ud med energiruder og dermed energiforbedre din bolig væsenligt.

Mange huse fra den tid er tegnet med det man kalder pistolgang. En ofte lysfattig L-formet gang placeret midt i huset, som derfor ikke lever op til nutidens boligideal. Ovenlys ville i denne form for arkitektur være den oplagte løsning, for at opnå det ønskede lysfald.

Fællesrum uden lugt-gener

Ligesom pistolgangen er kendetegnende for den arkitektoniske stil i 70'erne, ser man også typisk 70'er villaer med mange små rum. Man tegnede ofte køkken, spisestue og dagligstue som individuelle rum. En måde at opnå et mere tidsvarende udtryk i boligen, ville være at åbne op til større rum.

Da meget få af boligens indervægge er bærende pga. den simple arkitektur, vil ændringer sagtens være en mulighed, og man vil derfor med fordel kunne skabe sig et lyst, lækkert og stilrent køkkenalrum til fordel for hele familien. Også her er det dog en god idé at rådføre sig med eksperter, så alt fra den rette udluftning i forhold til madlavning til den rent praktiske tilgang til daglige opgaver er tænkt ind.

Se, hvordan du får besøg af en uafhængig arkitetkt her

Forespørgsel
Send en forespørgsel – helt uforpligtende.
Cases
Projekter
Læs mere
Kurt Smedegaard Skjern
Læs mere
Arkitekten sikrede den bedste løsning
Læs mere