For kr.- 2495 kan du få professionel arkitekt hjælp
Byg nyt hus og få det meste ud af byggebudgettet
Få inspiration til indretning af din tilbygning
Få kvalificeret hjælp til byggetilladelsen.
BESTIL TID

Når loftet inddrages til beboelse – Få overblik over reglerne


Mange ældre huse har et disponibelt loftsrum, som med få midler kan omdannes til charmerende kvist-værelser eller lækkert udsigts-kontor. Men der er skrappe regler for indragelse af loftsrum til beboelse, og både indeklima, flugtveje og bygningsreglement skal med i overvejelserne.


Et ubenyttet loftsrum repræsenterer ofte en helt unik mulighed for at tilføje nyt rum i hjemmet, og selv med begrænsede ressourcer kan skrå vægge og slidte bjælker omdannes til unikke rum. Ofte med et næsten overvældende positivt resultat  , der på samme tid skaber nye muligheder for familien og bevarer boligens arkitektoniske særpræg.

Men det er vigtigt at være opmærksom på, at ombygning af et ubenyttet loftsrum kræver både forberedelse og ikke mindst indblik i lovgivningen på området. Alt er nemlig langt fra tilladt, og meget ofte kræver det særskilt byggetilladelse at inddrage disponible kvadratmeter til beboelse. 

Lokalplan og sikkerhed

Før du overvejer farver og tapeter i til dit nye loftsrum, skal du derfor sikre dig, at en ombygning overhovedet er lovlig. Her skal du sikre dig, at din drøm ikke bryder reglerne om bebyggelsesprocent – der for helårshuse som udgangspunkt er 30 pct. – samt eventuelle særregler og servitutter gældende for det område huset ligger i.

Når det er på plads, skal du sikre dig, at  dine planer overholder bygningsreglementets krav til beboelsesarealer. Det betyder blandet andet, at der skal være sikre og tilgængelige flugtveje og effektiv ventilation, ligesom der findes en række krav til energiforbrug, isolering og konstruktionen i det hele taget. Reglerne er samlet i bygningsreglementet som du finder her .

Spar penge med gode råd

Selv om det kan forekomme overvældende bureaukratisk med bygningsreglement, lokalplaner, bebyggelsesprocent og så videre, er det vigtigt at huske på, at de mange regler ikke kun skal overholdes for reglernes egen skyld –  En stor del handler således om sikkerhed, og – ud fra et boligejersynspunkt – næsten lige så vigtigt – om at skabe lyse og rummelige værelser, som du og familien har lyst til at opholde sig i.

Både i den forbindelse og i forhold til at sikre sig, at alle regler og eventualiteter er overholdt, kan det være en rigtig god investering at få besøg af en professionel arkitekt i et par timer.

På den måde sikrer I inddragelse af loftsrum til beboelse uden ubehagelige økonomiske overraskelser – Professionel rådgivning i forhold til at undgå fejlkøb af byggematerialer og håndværksydelser samt ikke mindst et nyt boligareal, hvor lys, loftshøjde og indeklima alt sammen går op i en højere enhed. 


  •  Indragelse af loftsrum til beboelse kræver ofte byggetilladelse

  • For helårshuse er den tilladte bebyggelsesprocent normalt på 30 pct. og her tæller loftsrummet med, hvis du inddrager det til beboelse.  Det er derudover en god idé at undersøge, om kommunen har en lokalplan for dit område.

  • Er dit område omfattet af lokalplanen vil du ofte kunne finde oplysningerne via din kommunes hjemmeside.

  • Husk også, at alle ændringer af en bolig skal oplyses til ejendommens BBR-registret. Det er dig som boligejer, der har ansvar for, at oplysningerne på BBR- meddelelsen er korrekte.

Forespørgsel
Send en forespørgsel – helt uforpligtende.
Cases
Projekter
Læs mere
Kurt Smedegaard Skjern
Læs mere
Arkitekten sikrede den bedste løsning
Læs mere