For kr.- 2495 kan du få professionel arkitekt hjælp
Byg nyt hus og få det meste ud af byggebudgettet
Få inspiration til indretning af din tilbygning
Få kvalificeret hjælp til byggetilladelsen.
BESTIL TID

Nyd solen i en udestue


En udestue er god til at forlænge sæsonen, men den skal planlægges nøje, så I ikke forringer jeres hus

En udestue har især sin store berettigelse i ydersæsonerne. Store glasarealer betyder, at I kan sidde "ude", allerede når den første spæde forårssol begynder at varme lidt, og når solen skinner om efteråret, så skærmer glasvæggene for den kølige vind.

Bevar lys og udsigt i stuen

En udestue skal dog placeres med stor omtanke, for ellers kan det gå ud over husets eksisterende rum. Der er mange eksempler på udestuer, der er bygget ud foran terrassedøren i stuen, og hvor husets beboere har måttet sande, at udestuen har taget rigtigt meget lys fra stuen, men også den oprindelige udsigt til haven er berørt.

Trafik til udestuen

Inden en udestue placeres skal I også tænke i det naturlige flow, der er i huset. Opholdsstuen er som regel sidste rum i flowet. Her er der ikke gennemgang til flere rum, for den er netop beregnet til ophold, ro og afslapning. Med en udestue placeret lige udenfor stuen risikerer I, at stuen pludselig bliver gennemgangsplads med trafik til og fra udestuen.

Udestuen skal matche huset

Det er vigtigt også at tænke formsproget igennem, inden I beslutter jer for at bygge en udestue. Helhedsindtrykket af huset ændres, så I skal undgå, at udestuen kommer til at fremstå, som en firkantet kasse af glas, der er klistret på huset. Overvej nøje, om I vil have udestuen til at fremstå som kontrast til det eksisterende hus, eller om I foretrækker en "lillebror" i samme stil og evt. materialer som huset.

Skærm af for sommersolen

En fornuftig placeret udestue har den fordel, at den i perioder kan bidrage positivt til husets energiregnskab, når vintersolen sender masser af varme ind gennem glasruderne. Til gengæld kan varmen blive ulidelig, hvis I har bygget en sydvendt udestue uden at tænke på solafskærmning. Afskærmningen kan for eksempel være en kombination af bevoksning, er skygger og en form for gardiner inde eller ude.

Udestue eller tilbygning

En udestue er i princippet uopvarmet. Kobler i udestuen på husets varmesystem, bliver den betragtet som en egentlig tilbygning, og skal leve op til krav til beboelsesrum i forhold til fx loftshøjde, isolering og flugtveje. En brændeovn eller en elvarmer regnes dog ikke som fast opvarmning, og er det udestuens eneste varmekilde, så regnes den ikke som en tilbygning.

Husk byggetilladelse

Hvad enten der er fast opvarmning eller ej, så skal I dog søge om byggetilladelse hos kommunens tekniske forvaltning, og I må ikke begynde byggeriet før tilladelsen er hjemme. Både en opvarmet og en uopvarmet udestue tæller med i det samlede bebyggede areal.

Overvej en tilbygning

Når udestuen tæller med i det bebyggede areal, så påvirker den også ejendomsværdiskatten, så I skal nøje overveje, om det er en udestue, I vil have, eller om I måske i stedet skal tage skridtet fuldt ud og opføre en egentlig tilbygning. Tilbygningen har den den store fordel, at den forøger husets værdi, hvilket ofte er mere tvivlsomt med en udestue. 

Hvad koster en udestue?

Prisen på en ny udestue er selvfølgelig meget afhængig af, hvilke materialer I vælger. Det er muligt at købe en standard udestue til mellem 3.000 og 5.000 kr. pr. m2, men vil I have lidt lækre materialer, energivinduer og evt. have det nye rum specialbygget til jeres hus, så bliver prisen højere. En velisoleret og flot udestue kan godt snige sig op på ca. 16.000kr.
Forespørgsel
Send en forespørgsel – helt uforpligtende.
Cases
Projekter
Læs mere
Kurt Smedegaard Skjern
Læs mere
Arkitekten sikrede den bedste løsning
Læs mere